ponedeljek, 30. november 2009

Polarni vlak

Polarni vlak





 

 

Na božični večer leži fantek buden v postelji, nekaj mu ne da miru.
Tiho je kot miška. Čisto pri miru je. In čaka.
Močno upa, da bo zaslišal zvok, ki si ga že od nekdaj želi slišati - cingljanje zvončkov Božičkovih sani.
Ura je pet minut do polnoči.
Nenadoma ga predrami hrumenje. Pogleda skozi okno in ne more verjeti svojim očem - točno pred njegovo hišo se bobneče ustavi bleščeče črni vlak, para iz njegovega mogočnega motorja žvižga v večerno nebo in se dotika nežnih snežink.
Fantek odhiti ven, oblečen le v pižamo in natikače, tam pa ga pričaka sprevodnik, ki je očitno prišel ponj. "Torej, greš?" Vpraša sprevodnik.
"Kam pa?"
"Kam, na severni tečaj, seveda. To je Polarni vlak!"


Ko se nejeverni fantek na božični večer odpravi na potovanje z vlakom na severni tečaj, se poda na pot, ki mu bo pokazala, da čudežno življenje ne zapusti tistega, ki verjame.
Oskarjevca Tom Hanks in režiser Robert Zemeckis (Forrest Gump, Brodolom) sta zopet stopila skupaj in posnela Polarni vlak, čudežno pustolovščino, ki temelji na literarni predlogi Chrisa Van Allsburga. Film združuje klasično pravljico in najnaprednejšo tehnologijo zajemanja gibanja ter je prvi film nasploh, ki uporablja tako tehniko.


Že skoraj 20 let je knjiga Polarni vlak del praznične tradicije številnih družin širom po svetu. "Ko je moj sin odraščal, sem mu vsako leto prebral to zgodbo in vedno znova ga je očarala," pravi režiser Robert Zemeckis, katerega omenjena zgodba navdušuje vse od njenega izida leta 1985. "Podobe v knjigi imajo nadzemeljski pridih, ki v celoti zajamejo skrivnostnost božičnega večera."

Tudi Hanks, oče štirih otrok, doda svoje. "Več let sem jo novembra in decembra, odvisno od starosti mojih otrok, prebiral štirikrat na teden, dvakrat v enem in istem večeru. Tako da sem zgodbo dodobra spoznal, ko je imel moj 14-letni sin tri leta."

Pisatelj in umetnik Chris Van Allsburg, eno najbolj spoštovanih in uglednih imen otroške literature, je leta 1986 prejel odličje Caldecott za svoje slike, ki služijo kot ilustracije v knjigi Polarni vlak. Van Allsburg, ki je znan po svojih domiselnih in izvirnih zgodbah, je začel svojo kariero kot pisatelj leta 1979, ko je izdal knjigo The Garden of Abdul Gasazi, s katero si je prislužil častno nagrado Caldecott, kar je precej redko za prvenec. Tej zgodbi je leta 1981 sledil Jumanji (po njej je bil leta 1995 posnet film, v katerem je igral Robin Williams), nato še leta 1985 The Polar Express (Polarni vlak). Obe zgodbi sta si prislužili odličje Caldecott, kar pomeni, da je Van Allsburg eden izmed tistih redkih avtorjev, ki si je prestižno nagrado prislužil kar dvakrat.

Vir:Kolosej

Ni komentarjev:

Objavite komentar