BOŽIČNA PEKA; BOŽIČNO PECIVO
Božič je prav tak čas, ko mora iz kuhinje lepo zadišati.
Dišati po potici, vaniljinih piškotkih, rumovih kroglicah in vseh drugih prekrasnih Božičnih sladicah.
Iz doma v dom pripravljamo različna peciva, tista, ki jih imamo najraje. Nekako najlepše je drobno pecivo, ki lepo dekorirano na različnih pladnjih ali v steklenih dozah, kar vabi lačne očke. Zato imejmo krasni Božič, s samimi domačimo dobrotami. Zagotovo je domače pecivo veliko slajše kot kupljeno pekovsko pecivo.
Nekaj receptov za božični čas je zbrano v zbirki receptov, na vas pa je da izberete, svojega najljubšega.
Pa še nekaj, ne pozabite na Sladkor v prahu, ta da prav poseben snežni čar, Božčnemu pecivu.
RECEPTI
Dišati po potici, vaniljinih piškotkih, rumovih kroglicah in vseh drugih prekrasnih Božičnih sladicah.
Iz doma v dom pripravljamo različna peciva, tista, ki jih imamo najraje. Nekako najlepše je drobno pecivo, ki lepo dekorirano na različnih pladnjih ali v steklenih dozah, kar vabi lačne očke. Zato imejmo krasni Božič, s samimi domačimo dobrotami. Zagotovo je domače pecivo veliko slajše kot kupljeno pekovsko pecivo.
Nekaj receptov za božični čas je zbrano v zbirki receptov, na vas pa je da izberete, svojega najljubšega.
Pa še nekaj, ne pozabite na Sladkor v prahu, ta da prav poseben snežni čar, Božčnemu pecivu.
RECEPTI
ČEŠNJEVE KRHKE REZINE
Testo:
35 dkg bele moke – mehke
½ pecilnega praška
20 dkg surovega masla ali margarine
4 rumenjake
10 dkg sladkorja v prahu
vanilij sladkor
žlico ruma
Nadev:
50 dkg češenj
žlico sladkorja, cimet
drobtine
sneg 4 beljakov
10 dkg sladkorja – kristal
Zamesimo mehko in krhko testo, razvaljamo ga za prst visoko, damo na pomaščen pekač, potresemo z drobtinami, izkoščičenimi češnjami, sladkorjem in cimetom. Vse skupaj spečemo pri srednji vročini. Pečene rezine obložimo s snegom beljakov, v katerega rahlo zamešamo 10 dkg sladkorja – kristal. Rezine damo ponovno v pečico da sneg zarumeni.
LONDON paličice
14 dkg masla
21dkg moke
7 dkg sladkorja
2 rumenjaka
½ vrečke pecilnega
1 žlica kisle smetane
Zgneteš skupaj, ½ h daš v hladilnik
Nadev:
2 beljaka
21 dkg sladkorja
½ vanilija
12 dkg mletih orehov
marelična marmelada
narezani orehi
Testo z rokami zravnaj po pekaču, namaži z marmelado. Potresi z žlico beljake z orehi. Na koncu potresi z narezanimi orehi.
Peci ½ h na 180ºC.
FINE REZINE
Temno krhko testo:
28 dkg moke
10 dkg sladkorja
10 dkg masla (margarine)
1 jajce
2 dkg kakava
½ pecilnega praška
Iz vseh sestavin zamesimo krhko testo. Razdelimo ga na 2 enaka dela, razvaljamo(približno 25x35 cm) na peki papir in spečemo.
Biskvitno testo:
2 jajci
8 dkg sladkorja
8 dkg moke
noževa konica pecilnega praška
Penasto vmešamo rumenjake in sladkor ter dodamo moko in sneg iz beljakov. Spečemo biskvit enake velikosti kot krhko testo.
Krema:
1/2l prevretega hladnega mleka
2 žlici ostre moke
2 jajci, rumenjaka
1 vanilij
20 dkg masla
20 dkg sladkorja
V mleko z miksanjem zmešamo moko, dodamo rumenjake in vanilij in zavremo na počasnem ognju(ves čas mešamo). Ko zavre in se zgosti odstranimo, da se ohladi. Ohlajeni kremi postopoma primešamo s sladkorjem zmešano maslo.
S kremo namažemo prvo kakavovo ploščo, na njo položimo biskvit, po biskvitu namažemo ostalo kremo ion pokrijemo z drugo kakavovo ploščo. Nazadnje oblijemo s stopljeno čokolado(4 žlice vode, 10 dkg jedilne čokolade, 2 žlici sladkorja).
BISKVIT Z JOGURTOM
Testo:
2 lončka jogurta
4 jajca
2 jogurtova lončka sladkorne moke(ali navadni sladkor)
1 jogurtov lonček olja
2 pecilna praška
4 jogurtove lončke moke
Vtepeš jajca postopno dodajaš ostalo, pečeš 45 – 60 min pri 200ºC.
LURDSKA PITA
Testo:
12 dkg masla
14 dkg sladkorja
7 dkg moke
12 dkg mletih orehov
½ naribane limone
sneg 4 beljakov
Glazura:
4 rumenjaki
15 dkg sladkorne moke
1 mala žlička limone
Testo speci. Po pečenem polij glazuro in šele drugi dan nareži.
BISKVIT DVOJNI (rjavo – rumeni) Z FILO
Testo:
6 jajc
3 dcl mleka
2 dcl olja
30 dkg sladkorja
40 dkg moke
2 vanilija
2 pecilna
Vse postopoma zmešaš. Testo daš na pol in eni polovici dodaš kakav. Ko je pečeno, prerežeš oba na pol, zlagaš in namažeš z filo.
Fila:
5 velikih žlic ostre moke
½ l mleka
skuhaš kot puding, ohladiš
1 margarino
20 dkg sladkorja v prahu
vse skupaj zmešaš in premažeš biskvite
SIROVA PITA
Testo:
25 dkg ostre moke
17 dkg margarine
10 dkg sladkorja
½ pecilnega
4 rumenjake
Nadev:
½ kg skute
10 dkg sladkorja
1 vanilij
4 beljaki – sneg
½ testa razvaljaj, deni v pekač namaži nadev in naribaj preostalo testo po skuti. Peci 30 min pri 200ºC.
TRIKRATNI UŽITEK
Testo:
Sneg 6 beljakov
20 dkg sladkorja
15 dkg mletih orehov
2 žlici drobtinic
2 žlici moke
2 žlici gustina
1/2pecilnega
V namazanem in pomokanem pekaču pečeš 25' na 180ºC.
Krema:
6 rumenjakov zmiksaš z 20 dag sladkorja. Posebej zmešaš 2 vanilijeva pudinga v 1dcl mleka. Nato vse skupaj zmešaš in zliješ v 6 dcl vrelega mleka. V ohlajeno kremo daš 30dkg vmešane margarine. Nato kremo razdeliš na 2 dela. V en del daš 10 dkg čokolade (jedilne, ki jo pred tem stopiš z 2 žlicama olja)-temna krema, ostala je rumena.
Kolač zložiš v naslednjem vrstnem redu:
testo
temna krema
Albert piškoti(namočeni v mleku in rumu po okusu)
rumena krema
glazura iz čokolade ali narezani orehi.
BANANIN KOLAČ
Biskvit:
3 rumenjake
1 cel jajc
13 dag sladkorja
14 dag moke
sneg treh beljakov
1 noževa konica pecilnega
Vse skupaj peci 20'.
Nadev:
½ l mleka
2 vanilij pudinga
skuhamo in dodamo:1 navadno margarino
4 žlice mletega sladkorja
Ko se biskvit ohladi, ga namaži z marelično marmelado. Na marmelado damo na koščke narezane banane. Nadev razdelimo po bananah. Ko se strdi prelijemo z čokoladnim prelivom(15 dkg čokolade, 8 dkg margarine)
RAFAELO KOCKE
Testo:
6 beljakov
20 dkg sladkorja
10 dkg kokosa
10 dkg moke
Speci. (biskvit NE zapeci do rjavega)
Krema:
3 dcl mleka
2 vanilij sladkorja
zavri in dodaj:6 rumenjakov
10 dkg sladkorja
3 žlice moke
Ko zavre ohladi in primešaj še 20 dkg stepene margarine. Vse poravnaj v pekač in dodaj še sladko stepeno smetani in potresi s kokosovo moko.
MINI ROLADICE
Testo:
4 rumenjaki
4 žlice sladkorja
4 žlice moke
sneg 4 beljakov
Pečemo. Razreži na 4 dele in poljubno filaj.
LEDENA TORTA
Testo:
3 jajca
1 žlica olja
6 žlic moke(pol ostra pol gladka)
½ pecilnega praška
6 žlic sladkorja
Nadev:
Stepaj 1l sladke smetane ali 4 šlag pene. Nad soparo kuhaj 20 dkg sladkorja, 4 jajca, 3 dkg želatine, ki jo prej raztopiš v vodi, ter 12,5 dkg margarine. To ohladiš, zmešaš s sladko smetano in polovico daš na testo. V ostalo polovico daj 10dkg raztopljene jedilne čokolade, jo vliješ na svetlo kremo, pokriješ z drugo polovico biskvita, daj na hladno, da se strdi. Naredi čokoladno glazuro iz 10 dkg čokolade in 5 dkg margarine.
Biskvit:
6 jajc
30 dkg sladkorja
30 dkg ostre moke
1 pecilni prašek
Stepaj in dodaj 12 žlic vrele vode.
OREHOVI POLMESCI
2x masa za velik pekač
Testo:
10 dkg margarine
10 dkg sladkorja
2 rumenjaka
2 cela jajca
Mešaš da naraste in dodaš: 14 dkg moke
½ pecilnega praška
Krema:
Sneg 2 beljakov
10 dkg sladkorja
7 dkg mletih orehov
ko je testo na pol pečeno (15–20'), namaži kremo in peci še 15 min. Mlačno razreži.
ČOKOLADNA ROLADA
Za 25 cm dolgo rulado potrebujemo:
175 g jedilne (temne) čokolade
5 beljakov in 5 rumenjakov
175 g sladkorne sipe
nekaj kapljic vanilijeve esence
sladkor v prahu
grobo nastrgana čokolada
Nadev:
300ml sladke smetane
2-4 žlice ruma, kompota ali likerja
1. Čokolado stopimo nad paro
2. Stepamo rumenjake in sladkor dokler ne nastane gosta penasta krema. Vanjo previdno vmešamo stopljeno čokolado in dodamo vanilijevo esenco. Dodamo sneg 5 beljakov. Testo damo v pekač 25x30cm oblečen v peki papir. Pečemo v ogreti pečico 190ºC 15 – 20'
3. Polo peki papirja potresemo s sladkorjem v prahu in nanj zvrnemo pečen biskvit, zvijemo z vlažno krpo ter pustimo, da se ohladi.
4. nadev: stepamo smetano (ne sme biti pretrda) in vmešamo alkohol (3-4 žlice).
5. Rulado namažemo, previdno zvijemo, in povrhu okrasimo s preostalo smetano in nastrgano čokolado.
ROŽNI VENEC – Kristina J.
Testo:
60 dkg moke
5 dkg kvasa
5 dkg sladkorja
¼ l ali več mleka
2 jajca
5 dkg surovega masla
½ limone in žličko soli
Naredi kvašeno testo. Naj počiva ½ h.
Nadev:
5 dkg sladkorja
5 dkg surovo maslo ali margarina
10 dkg mletih orehov
8 dkg rozin
10 dkg suhih sliv, jabolk, hrušk
Razvaljaj testo, namaži z maščobo, dodaj nadev.
Nareži štruklje in jih navpično postavljaj v namazan pekač tortnega modela, ki si ga postavila brez dna na pekač. Pomaži malo z maščobo in posipaj s kristalnim sladkorjem. Vzhaja naj 15 min. peči na drugi višini pri 190ºC .
KOKOSOVE KOCKE
Testo:
10 dkg margarine
12 dkg sladkorja
1 vanilij
sneg 3 jajc
2 žlice ruma
3 žlice mleka
22 dkg moke
¾ pecilnega
Ko stepeš jajca, sladkor, margarino, dodaj rum, mleko in polovico moke in narahlo vmešaj, nato dodaj sneg, potem pa drugo polovico moke s pecilnim. Peci 15' na 180ºC .
Preliv:
4 dcl mleka
1 jajce
18 dkg sladkorja
10 dkg čokolade
Na kocke narezano testo povaljaj v tej masi in v kokosu.
SADNA PITA(marelice, breskve, jabolka, slive,…)
Testo:
500 g moke
30g kvasa
¼ l mleka
80g raztopljenega masla*
1 jajce*
ščepec soli
2 žlici sladkorja
Nadev:
500g skute
3 jajca
2 žlici jedilnega škroba
sok in obribana ½ limone
3 žlice sladkorja
2 žlici naribanih mandljev
1kg sadja
Testo stepamo, da začno nastajati mehurčki. Vzhaja naj še 30'. Skuto zmešamo z jajci, škrobom, sladkorjem in limono. Kvašeno testo razvaljamo, damo v pekač, namažemo s skuto in obložimo s sadjem. Sadje potrosimo z narezanimi mandeljni.
Pita naj vzhaja 20 min.
Pečico segrejemo na 220ºC.
Pito pečemo 35 – 40 minut.
KROFI
Testo:
1,20kg moke
10 rumenjakov
7 dkg sladkorja
12 dkg masla
¾ l mleka
7 dkg kvasa
1 vanilij, 1 pecilni
limonina lupina, sol
Rumenjake, sladkor, vanilij in limonino lupino zmiksaš, da je gosto. Posebej raztopiš maslo, da je tekoč, vendar ga ohladiš, da ne zasiri mleka. Raztopljenega in ohlajenega dodaš jajčni masi. V mlačnem mleku raztopi kvas in zlij v stepena jajca, premešaš in pustiš shajati cca 20 – 30 min. potem to maso – peno s kuhalnico premešaš. Posebej vmešaš moko, pecilni in majhen ščepec soli, to streseš v shajano maso. En delček moke prihraniš. Vse skupaj mešaš s kuhalnico, po potrebi klofutaš, da je gladko in da gre lepo od kuhalnice, posipaš postrani prihranjeno moko, da se naredi hlebček. Streseš na pult ter razvaljaš na prst debelo ter narediš krofe. V vročem olju jih spečeš in ohlajene napolniš z marmelado.
OREHOVO PECIVO
Testo:
10 dkg margarine
10 dkg sladkorja
6 žlic mleka
30 dkg moke
1 jajce
1 pecilni
zmešaj in razvaljaj na tanko
Namaži:
Ali orehi
mleko ali smetana
sladkor in vanilij
ali marmelada
Vse skupaj zvij in speci. Še toplo razreži.
JABOLČNA POGAČA
Potrebujemo:
4 cela jajca
11 žlic olja ali margarine
8 žlic sladkorja
8 žlic moke
1 pecilni
1 vanilij
kanček ruma po občutku
4 velika jabolka
Vse to zmešamo in damo v dobro namazano in pomokano kozico. Pečemo 20 'na 200ºC.
SKUTINI ŽEPKI
Testo:
500 g moke
500 g skute
500 g putra
malo soli
marmelada
Testo naj počiva na hladnem. Testo razvaljaš, izrežeš kroge, gor daš kupček marmelade, prepogneš in zapreš z vilico ter spečeš.
BELO PECIVO
Testo:
4 beljake
4 žlice sladkorja
4 žlice moke
Zmešaj in peci 10 min. Prepikaj z vilico, pečeno polij z 1 dcl vrelega mleka.
Nadev:
V 8 dcl mleka zakuhaš: 4 rumenjake
4 žlice sladkorja
1 dcl mleka
2 žlice moke
1,5 dkg margarine
Nadev ohladiš, ga namažeš na testo, čez pomažeš še s stepeno sladko smetano in posipaš po želji.
JABOLČNA PITA – krhka
Testo:
25 dkg moke
1 pecilni
2 jajca
sol, limonina lupina
10 dkg sladkorja
Naredi gosto testo. Oblikuj z rokami.
Nadev:
1 kg jabolk
sladkor
cimet
sok 1 limone
piškotne drobtinice
Nadevaj na testo in prekrij z drugo polovico. Zgornje testo potlači in prepikaj z vilico.
FINA ROLADA –
Testo:
6 jajc
12 dkg moke
18 dkg sladkorja
1 pecilni
1 vanilij
sladkor za posip
maščoba za pekač
Moko, sladkor, vanilij, pecilni na suho zmešamo, nato postopoma dodajamo rumenjake in vse skupaj nekaj časa mešamo. Zmešani masi narahlo vmešamo trd sneg. Testo damo na pekač in spečemo pri 180ºC. Ko testo ob robovih odstopi je pečeno. Rulado zvijemo da se ohladi, namažemo in zopet zvijemo, posipamo.
Nadev:
¼ l mleka
3 žlice ostre moke
20 dkg margarine
20 dkg sladkorja
malo prave kave
vanilij, rum
Kuhaj moko v mleku (kot puding), da se zgosti. Daj hladit. Penasto vmešaj maslo in sladkor,dodaj vse sestavine in zmešaj z kuhano moko. Namaži po biskvitu.
ČOKOLADNE KOCKE (za 20 kock)
Sestavine:
125 g na koščke nalomljene jedilne (temne) čokolade
150g masla ali margarine
350 g sladkorne sipe
½ žličke vanilijeve esence
4 razžvrkljana jajca
150 g moke
1 žlička pecilnega
90 g sesekljanih orehov, lešnikov ali mandljev
60 g rozin
sladkor v prahu za posipanje
1. čokolado in maslo stopi nad paro, dokler ni krema čisto gladka.
2. kozico odstavimo in v kremo vmešamo sladkor vanilij esenco in razžvrkljana jajca
3. moko in pecilni presejemo na čokoladni zmes, dobro premešamo ter dodamo še sesekljane orehe in rozine
4. testo zlijemo na pomaščen s peki papirjem obložen pekač (28x18cm) in pečemo pri 180ºC 45 – 50 min, da lepo naraste, da je čvrsto in začne odstopati od pekača. Pecivo naj se ohladi v pekaču
5. pecivo bogato posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke. Lahko pa jih oblijemo s čokolado.
JABOLČNE REZINE
Sestavine:
12 dkg moke
12 dkg sladkorja
1,2 dcl mleka
1,2 dcl olja
2 jajci
2 pecilna
2 vanilija
5 debelih jabolk
Sestavine zmešaj in daj v pekač. Jabolka olupi in nareži na krhlje. Enakomerno jih položi po testu, ter vse skupaj speci.
KAKAVOVE REZINE
Testo:
3 cela jajca
9 žlic sladkorja
9 žlic mleka
9 žlic olja
9 žlic moke
4 žlice belega zdroba
3 žlice kakava
½ pecilnega
Vse skupaj zmešaš (zmiksaš) in peci pri 170 - 180ºC .
Nadev:
1/2l mleka
6 žlic sladkorja
1 dcl ruma
Segrej, da se sladkor stopi.
Preliješ topel biskvit in počakaš, da biskvit posrka vso tekočino.
OREHOVE REZINE
Sestavine:
12 beljakov
25 dkg sladkorja
25 – 30 dkg mletih orehov2 žlici moke
Pečeš pri 180ºC 15- 20 min v velikem protvanu. Pečenega razrežeš na 3 enake dele, zložiš jih enega na drugega, vmes pa namažeš kremo.
Krema:
12 rumenjakov
25dkg sladkorja
3 rebrca čokolade
1 maslo
Rumenjake in sladkor stepaš nad soparo, še v toplo kremo dodaš čokolado. Ko se krema ohladi dodaš maslo, ki ga pred tem stepeš.kremo namažeš med plasti in povsod okoli.
BRIONSKE REZINE
Testo:
4 rumenjake
18dkg sladkorja
1 vanilij
7 žlic ohlajene turške kave
18 dkg moke
½ pecilnega
sneg 4 beljakov
10 dkg mletih orehov
Vse skupaj zmešaj in peci približno 30 min.
Krema:
3 dcl mleka
3 velike žlice moke
vanilij
20 dkg margarine
20 dkg sladkorja
1 rumenjak
Mleko, moko in vanilij kuhaš nad soparo do trdega, ohladiš in dodaš vse ostalo s tem, da prej zmiksaš.
Glazura:
10dkg čokoladnega praha
10 dkg margarine
LEŠNIKOVA TORTA
Biskvit:
12 rumenjakov
25 dkg sladkorja
12 dkg drobtin (namočenih v rum)
28 dkg mletih lešnikov
sneg 12 beljakov
Peci približno 1h.
LEŠNIKOV BISKVIT
1.masa:
20 dkg masla
20 dkg sladkorja
1 vanilij sladkor
2 cela jajca
2.masa:
20 dkg mletih orehov
2 žlici moke
10 dkg čokolade v prahu, sneg 4 beljakov
Prvo in drugo maso zmešaš, daš v pekač in pečeš pri 170ºC pol ure.še vročo poliješ z 4 rumenjaki in 10 dkg sladkorja, ki jih pred tem zmiksamo. Daš ponovno v pečico, da malo zakrkne. Pečeno poliješ z čokoladno glazuro.
ČEŠKI POLMESCI
Testo:
35 dkg moke
½ margarine
5 rumenjakov
1 pecilne
limonina lupina
Nadev:
sneg 5 beljakov
18 dkg sladkorne moke
18 dkg orehov
1 vanilij
marmelada
Zgnetemo testo. Na namazan in z moko posipan pekač zribamo (na debelo) več kot polovico testa, nato namažemo z marmelado. Med sneg beljakov vmešaj sladkor in vanilij, nato še orehe. To namažemo po marmeladi in nato zribamo še ostalo testo. Peci pri 150ºC in še mlačno zrežemo na kocke.
BELA PITA
Testo:
35 dkg ostre moke
15 dkg sladkorja
7 dkg sladkorja
7 dkg masti
1 jajce
1 dcl mleka
¾ pecilnega
Testo razdeli na tri dele in rumeno zapeci.
Krema:
½ mleka
3 zvrhane žlice ostre moke ali gris
1 margarina
15 dkg sladkorja
2 limoni
2 vanilija
V polovici mleka kuhaj moko 5 minut, ter stalno mešaj. V drugi posodi zmešaj vse ostalo in nato zmešaj masi skupaj.
SUHORČEK
8 jajc
½ kg sladkorja
½ kg moke
vanilij, pecilni
rum, limona
pest zdrobljenih orehov
Naredi trd sneg 8 beljakov, dodaj 8 rumenjakov in sladkor, dobro zmešaj, dodaj dišave in moko z pecilnim praškom ter orehe.
REZINE LISTNATEGA TESTA
1 zavitek listnatega testa iz katerega se spečejo dve plošči.
Biskvit:
5 jajc
20 dkg sladkorja
8 dkg mletih orehov
1 pecilni
4 žlice moke
Rumenjake in sladkor stepaš, da narasejo, iz beljakov stepeš sneg. Vse skupaj zmešaš in spečeš.
Krema:
½ l mleka
5 žlic gustina
1 vanilij
skuhaš in ohladiš, dodaš: 1 margarina
sladkorno moko
mleko z gustinom
Belo kremo namažeš na listnato testo, pokriješ z biskvitom, ponovno namažeš in pokriješ z listnatim testom. Posipaš z sladkorno moko in razrežeš.
ROLADA IZ OBLATOV
(4 plošče oblatov 2+2)
1.masa
20 dkg mletih orehov
20 dkg sladkorja v prahu
2 tabli čokolade
sneg 2 beljakov
2.masa
20 dkg masla
15 dkg sladkorja v prahu
4 velike žlice ruma
2 trdno kuhana rumenjaka (pasiraj)
Zmočimo kuhinjsko krpo in nanje položimo oblate, da se zmehčajo. Masi namažemo na oblate (1. masa se namaže bolj težko «kar z roko«). Zvijemo obe plošči (ena na drugi) in damo na trdi podlagi v hladilnik, da se strdi.
BRIONI BISKVIT
1 večjo skledico gresa
1 večjo skledico moke
½ skledico olja
½ skledico mleka
10 dkg mletih orehov
1 pecilni, 1 vanilij
2 jajca
2 žlici kakava ali čokolade
sok dveh pomaranč in naribana lupina
2 naribana jabolka, malo ruma
Vse zmešaš, spečeš in poliješ z glazuro.
FLANCATI
Sestavine:
60 dkg bele moke (pol ostre)
sol, ½ pecilnega
8 dkg sladkorja v prahu
4 rumenjake
2 dcl kisle smetane
malo mleka, žlico ruma
limonin sok
maščobo za cvrenje
sladkor za posipanje
Zamesimo mehko testo in ga pustimo 1h počivati. Testo razvaljaš in narediš flancate.
PREPEČENEC IZ BELJAKOV
16 dag moke
½ pecilnega
18 dag sladkorja
1 vanilij
7 dkg surovega masla
7 beljakov
4 dkg rozin
1 žlica ruma
30 dkg narezanih orehov
Zmešaj, zlij v ozek pekač, 3 – 4 cm debelina testa. Peci na 165ºC 35 – 40 minut.
JAJCE NA OKO
Biskvit:
6 jajc
6 žlic sladkorja
6 žlic moke
1 pecilni
Biskvit spečeš v velikem, nizkem pekaču.
Skuhaš:
2x vanilij puding
7 dcl mleka
1 žlica ostre moke
6 žlic sladkorja
Fila:
Ko se skuhana fila ohladi dodaj 2 kisli smetani. Maso namažeš po biskvitu in naložiš breskve. Po breskvah poliješ preliv za torte in ohladiš.
SEDMO NEBO
Testo:
4 rumenjake
18 dkg sladkorja
10 dkg orehov ali mandljev
sneg 4 beljakov
Dobro zmešaj sladkor in rumenjake, dodaj ostalo in peci na oblati v dobro namaščenem pekaču 30 min na 180ºC .
Nadev:
20 dkg masla
1 rumenjak
15 dkg sladkorja v prahu
6 žlic kuhane, precejene in ohlajene kave
Vse skupaj zmešaj, kavo pa dodajaj žlico po žlici.
Nadev namaži na ohlajeno pecivo in posipaj z naribano čokolado.
KEKSI
Sestavine:
50 dkg moke
25 – 30 dkg margarine ali masla
25 dkg sladkorne moke
naribana limonina lupina
po želji še en rumenjak
V moko razdrobimo maslo, dodamo še vse druge sestavine in jih hitro pregnetemo v krhko testo, ki naj počiva pol ure. Testo nato razvaljamo za nožev rob na debelo in zrežemo z modelčki različne oblike. Pečemo v srednje vroči pečici 15 min.
MEDENJAKI (zelo dobri)
Sestavine:
½ kg moke
16 dkg sladkorja
18 dkg margarine
2 žlici medu
2 jajca
1 žlica sode bikarbone
malo soli
jajca in sladkor dobro stepaj, dodaj čisto malo soli in margarino. Dodaj še vse ostale sestavine in mešaj. Z žlico polagaj majhne kupčke na pekač in speci.
MEDENJAKI
Sestavine:
70 dkg moke
30 dkg sladkorja
1 margarina
3 jajca
3 žlice medu
1 zvrhana žlica sode bikarone
cimet
Zmešaj moko, sladkor, sodo, dodaj margarino in jo zdrobi z moko. Nato dodaj jajca, med, cimet in vgneti testo. Na hladnem naj počiva približno 2 uri. Razvaljaj in oblikuj kekse, ki jih nato premažeš s stepenim jajcem in spečeš. Okrasiš lahko z orehovimi jedrci.
OREHOVI KEKSI
25 dkg moke
za noževo konico pecilnega praška
18dkg margarine
12 dkg sladkorja v prahu
1 rumenjak
2 žlici mleka
5 dkg mletih orehov
limonina lupina.
Vgneti krhko testo. Na hladnem naj počiva pol ure. Z pomokanimi rokami oblikuj kroglice. Nanje položi orehovo jedrce. Peci 180 - 200ºC . po želji potresi s sladkorno moko. Hrani v zaprti posodi, ker se na zraku preveč zmehčajo.
OREHOVA ROLADA
Testo:
8 jajc
8 žlic sladkorja
1 vanilij
10 dkg mletih orehov
Najprej narediš sneg, nato dodaš vse ostalo. Pečeš na 200ºC na peki papirju. Še vroče namažeš s ½ l kisle smetane in zaviješ v folijo. Pustiš čez noč.
KOKOSOVI TRIKOTNIKI
Testo:
15 dkg moke
½ pecilnega
7 dkg sladkorja
1 zavitek limoninega sladkorja
1 jajce, za noževo konico soli
7 dkg margarine
2 žlici marelične marmelade
Nadev:
10 dkg sladkorja
1 vanilij
10 dkg margarine
2 žlici vode
20 dkg kokosove moke
Preliv:
10 dkg čokolade
3 dkg margarine
Sestavine za testo zmešamo da nastane hlebček, če je preveč lepljiv, ga postavimo malo v hladilnik. Testo razvaljamo v velikosti nizkega pekača in premažemo z marmelado. Margarino, vanilij, sladkor, vodo segrejemo, da se margarina stopi in dodamo kokosovo moko. Pustimo, da se ohladi in jo enakomerno porazdeli po testu. Pekač damo v pečico, segrejemo na 190ºC in pečemo 25 min. vzamemo iz pečice in pustimo da se malo ohladi. Preliv stopimo nad paro. Pecivo narežemo na kvadrate in nato še na trikotnike. Vsak osti rob trikotnika namočimo v čokolado in polagamo na mrežo, da se odcedi in strdi.
JOGURTOVO PECIVO
Testo:
25 dkg moke
18 dkg margarine
10 dkg sladkorja
4 rumenjake
1 pecilni
Vse skupaj zmešaš, daš v zamrzovalnik, da postane trdo, da ga lahko kasneje ribaš.
Nadev:
15 dkg sladkorja
2 kisli smetani
3 navadne jogurte
5 žlic moke
2 vanilij sladkorja
4 beljake – sneg
pečeš 40 min pri 170ºC .
KALDEROVKA
Sestavine:
10 jajc
50 dkg orehov(5 dkg drobno sesekljanih, ostalo mletih)
50 dkg sladkorja v prahu
20 dkg jedilne čokolade
2 veliki žlici kakava
25 dkg masla
Oblati:
Iz 10 beljakov in polovice sladkorja narediš trd sneg. Dodamo mlete orehe. Testo damo na dva pekača tanjše od 1 cm. Pečemo na 175ºC, da zlato zarumeni,jih narežeš na 3 enake dele,daš nazaj v pečico, temperaturo pa zmanjšamo na 100ºC. Oblate ohladimo.
Krema:
10 rumenjakov in 25dkg sladkorja spenimo nad soparo, dodamo čokolado, kakav,. Ko se vse dobro speni, kremo ohladimo. Nato penasto vmešamo maslo. Kremi lahko dodate še žlico instant kave, da dobi močan okus, vendar ni v originalnem receptu.
Izdelava:
Kremo razdelimo na 7 delov. Za vsak oblat enega in za zadnjega 2 dela. Torto premažemo iz vseh strani, na koncu jo spoliramo s širokim nožem in posujemo z orehi.
Torta zdrži tam do 1 meseca.
BISKVIT IZ BELJAKOV
Sestavine:
7 beljakov
14 dkg sladkorja
7 dkg margarine
16 dkg moke
1 pecilni
sekani orehi
rozine
čokolada
Vse skupaj zmešaj in speci na 180ºC 20 – 30 min.
KREMŠNITE
Krema:
30 dkg sladkorja
1 l mleka
15 dkg gustina
½ kremfiks (za smetano)
1 vanilij
4 – 5 jajc
1 sladka smetana
½ kremfiksa
mešaj 4 – 5 min: 4 žlice mleka
10 dkg sladkorja
15 dkg gustine
1 vanilij
da dobiš gladko maso. Maso zlij v vrelo mleko, da vre 2 – 3 min. dodaj trd sneg (20 dkg sladkorja, ½ kremfiksa).
Speci oblate, zlij maso na oblato in pokrij z drugo oblato.
JAGODE
Sestavine:
30 dkg albert piškote
15 dkg margarine
15 dkg sladkorja v prahu
1 jajce
1 pomarančni sok
4 žlice ruma
Piškote zmelji, ostalo dobro pregneti, naredi kroglice, povaljaj v jagodnem koncentratu in v sladkorju.
ROLADA
Sestavine:
4 rumenjake
13 dkg sladkorja
½ pecilnega
10 dkg moke
1 vanilij
sneg 4 beljakov
SKALICE
Sestavine:
18 dkg margarine
15 dkg sladkorja
10 dkg rozin
55 dkg moke
2 – 3 jajca
2 žlici mrzlega mleka
1 pecilni
Margarino, jajca in sladkor penasto zmešaj, dodaj mleko, moko s pecilnim in rozinami. Testo razvrsti po kupčkih na pomaščen in pomokan pekač in jih oblikuj z vilicami.
VANILIJEVI ROGLJIČI
60 dkg moke
40 dkg margarine
20 dkg sladkorja
1 jajce
1 vanilij
1 pecilni
To vse zamesim, naredim zapognjence in pečem 10 – 20 minut. Nato jih povaljaj v sladkorni moki in vaniliju.
KEKSI ZA STROJ
Sestavine:
1kg moke
30 dkg masla
30 dkg sladkorja
3 – 4 jajca
1 ¼ pecilnega
limona
2 žlici ruma
vanilij
ali:
1 kg moke
50 dkg margarine
50 dkg sladkorja
4 jajca
1 pecilni
1 vanilij
Naredi testo, pol ure naj počiva in oblikuj
JOGURTOV KOLAČ
2 jogurta
1 ½ lončka olja
1 ½ lončka sladkorja
4 – 5 lončkov moke
4 cela jajca
2 vanilija
2 pecilna
To vse zmešaj, speci biskvit, hladnega prereži in namaži s kremo.
KREMA
Sestavine:
14 dkg sladkorja v prahu
3 žlice mleka
5 žlic ruma
2 dkg kakava
16 dkg putra ali margarine
ČRNEC
Sestavine:
4 beljake
2 žlici vode
mešaj in dodaj: 4 rumenjake
2 žlici vode
14 žlic sladkorja
mešaj in dodaj: 12 žlic moke
2 žlici kakava
½ pecilnega
To vse zlij v pekač in peci 35 min pri 200ºC.
Krema:
2 vanilijeva pudinga v ½ l mleka skuhaj in ohladi. Zmešaj 25 dkg masla ali margarine z 10 žlic sladkorne moke in dodaj malo ruma. Vmešaj z ohlajenim pudingom.
Biskvit prereži in poškropi z rumom. Polovico kreme namaži na sredino, ostalo polovico pa na vrh in posipaš s čokolado v prahu.
RUMOVI POLMESCI
12 dkg margarine
12 dkg sladkorja
3 jajca
Penasto zmešaj in dodaj: 12 dkg moke
10 dkg čokolade v prahu
½ pecilnega
Vse skupaj zmešaj in vlij v pomaščen pekač. Peci 20 min pri 180ºC.
Rumov led:
20 dkg sladkorja v prahu
½ dcl ruma
To zmešaj in še vroče polij po biskvitu in takoj nareži na polmesce.
PLOŠČE S SNEGOM
Biskvit:
14 dkg margarine
4 rumenjake
14 dkg sladkorja
2 limoni lupini
1/8 l mrzlega mleka
žlico ruma
25 dkg moke
1 pecilni.
Margarino mešaj, da naraste, polagoma dodajaj vse ostalo. Vlij v pekač in peci 15 minut.
Nadev:
marmelada
sneg 4 beljakov
18 dkg sladkorja
Po pečenem biskvitu namaži marmelado, nato nadev, na koncu pa po želji posipaš z mletimi orehi ali lešniki.
Vse skupaj daš ponovno v pečico za toliko časa, da zarumeni. Razreži hladno.
MARMORNI KOLAČ
Sestavine:
5 jajc
40 dkg sladkorja
20 dkg margarine
45 dkg moke
1 pecilni
1 vanilij, limono
1 dcl mleka
čokolada v prahu
Vtepeš rumenjake, dodaš ostale sestavine, na koncu sneg. Polovico mase zmešaj s čokolado. V pekač se daje po eno žlico rumene mase in po eno žlico čokoladne.
HAMBURŠKE ŠNITE
Testo:
15 dkg masla
12,5 dkg sladkorja
30 dkg moke
6 rumenjakov
za noževo konico pecilnega praška
Maslo, rumenjake, sladkor dobro mešaj, dodaj moko pecilni. Vgneti na deski in razvaljaj ter daj v namaščen pekač. Nato namaži z marmelado.
Nadev:
sneg 6 beljakov
22,5 dkg sladkorja
15 dkg mletih orehov
malo mlete čokolade
2 žlici ruma
½ limoninega soka
Vse skupaj zmešaj in namaži po marmeladi. Peci ¾ ure pri 150ºC. še toplo nareži.
KOKOSOVE KROGLJICE
Sestavine:
40 dkg zdrobljenih piškotov
4 žlice ruma
15 dkg masla ali margarine
15 dkg sladkorja v prahu
1 jajc
16 dkg kokosove moke
žlica prave kave
Piškote namoči v rum. Ta čas penasto vmešaj vse ostalo. Dodaj piškote ter dobro mešaj. Oblikuj kroglice in jih povaljaj v kokosovi moki.
MAKOVO PECIVO
Sestavine:
2 jajci
2 jogurtova lončka sladkorja
dobro mešaj in dodaj: sok pol limone
2 žlici ruma
1 lonček olja
1 lonček moke
1 pecilni, 1 vanilij
2 lončka mleka
2 lončka mletega maka
Vlijemo v pekač in pečemo 30 minut. Še toplo poškropimo z rumom. Počakaj da se ohladi v pekaču.
Ohlajeno namažemo z marmelado in polijemo s čokoladno glazuro.
JANEŽEVI UPOGNJENCI – Ida
Sestavine:
4 jajca
kilaža 4 jajc – toliko sladkorja v prahu
kilaža 3 jajc – toliko moke
janež na testo
Iz dveh jajc naredi sneg, vmešaj sladkor in jajca skupaj, dodaj moko z žlico. Malo daj v pekač, peci da je rob rumen, hitro poberi iz pekača in jih hitro upogni.
SADNI SLADOLED
Sestavine:
60 dkg sadja
30 dkg sladkorja
3 rumenjake
1 smetana
Zmiksaš sadje, daš sladkor, rumenjake in nazadnje smetano. Daš v kozarce in v zamrzovalnik.
BRESKEV
Sestavine:
2 jajci
4 dcl sladkorja
2 dcl olja
2 dcl mleka
1 pecilni prašek
moka
Nadev:
4 dkg prave kave
4 žlice ruma
2 vanilija
4 žlice čokolade
8 dkg orehov
sladkor po okusu
Barvanje:
3 jajca, kristalni sladkor
malinov ekstrat ali malinovec
Jajca, olje, mleko in sladkor zmešamo in dodamo toliko moke, da dobimo mehkejše testo. Postavimo za ½ h na hladno. Oblikujemo kroglice. Pečenim kroglicam previdno izdolbemo sredico. Dobljene drobtine porabimo za nadev. Sestavine za nadev zmešamo in prelijemo z rumom in pravo kavo. Nadev mora biti dovolj vlažen. Med dve kroglici testa damo kroglico nadeva. Dobljene breskve povaljamo v stepenem jajcu, rahlo pobarvamo z eksratom, nato pa povaljamo v sladkorju.
KORENJE
Sestavine:
1 škatlo Albert keksov
32 dkg mletega sladkorja
1 jagodni ekstrat
2 dcl breskov liker
1 raztopljena margarine
Vse to zmešaš in oblikuješ korenje, nato povaljaj v kristalnem sladkorju in daš na koncu zelenje – peteršilj.
ROŽIČEVE REZINE
Sestavine:
1 kozarec sladkorja
4 jajca
1 kozarec olja
1 kozarec rožičkov
1 vanilij
1 pecilni
3 jabolka
2 kozarca moke
To vse zmešaj in peci ¾ ure. Po toplem poliješ s čokoladno glazuro.
MOKRO
Sestavine:
4 cela jajca
2 jogurtova lončka pšeničnega zdroba
2 – 3 lončke sladkorja
2 lončka mleka
1 lonček olja
4 žlice moke
20 dkg orehov
10 dkg rozin
6 naribanih jabolk
2 pecilna
2 vanilija
Vse to zmešaj, peci eno uro in hladno polij s čokolado.
MEDENA PITA
Testo:
2 žlici medu
50 dkg moke
20 dkg sladkorja
6 dkg sladkorja
6 dkg maščobe
2 jajca
1 žlička jedilne sode
1 žlička cimeta
Iz sestavin zamesi testo in 3x tanko razvaljaj.
Krema:
Skuhaj vanilijev puding z 2 žlicami ostre moke in ga sladkaj s 5 žlicami sladkorja. Na 1 puding daj ¾ margarine. Margarino posebej zmešaj in vmešaj v hladen puding. Po želji daj malo ruma.
BISKVIT – Cvetka
Sestavine:
4 rumenjake
10 dkg sladkorja
2 dcl mleka
3 žlice čokolade
3 žlice mleka
20 dkg moke
1 pecilni
Peci 15 min na180 - 200ºC.
Nato: 4 žlice ruma
4 žlice sladkorja
4 žlice vode
zmešaš in poliješ, da je mokro.
20 dkg sladkorja v prahu
4 beljake
zmiksaš in poliješ po testu in daš ponovno v pečico (v bolj hladno). Ohladiš!
Glazura:
10 dkg čokolade v prahu
2 – 3 žličke margarine
2 žlički sladkorja
2 žlici vode
Ne sme zavret in mešaj. Zliješ na ohlajeno, poravnaš in pustiš, da je čokolada trda in ko režeš namakaš nož v vročo vodo.
SIROVAČA
Testo:
4 rumenjake
20 dkg sladkorja
17 dkg masla
1 vanilij
½ pecilnega
25 dkg moke
Zmešaj, naredi testo in ga razdeli na dva dela
Nadev:
4 beljaki
50 dkg sirčka
2 žlici belega zdroba
10 dkg sladkorja
10 dkg mletih orehov
vanilij
Iz beljakov narediš trd sneg. Posebej zmešaj skuto, zdrob in sladkor, nato zmešaj skupaj s snegom.
Pekač namažeš z oljem in ga pomokaš. Nanj daš eno polovico testa, ga potreseš z orehi in vanilijem. Nato namažeš s sirovim nadevom in daš nanj še drugo polovico testa. Pomagaš si s prsti.
Peci pri 200ºC pol ure.
ŠTUDENTSKO PECIVO
Sestavine:
3 jajca
1 ¾ jogurtovega lončka sladkorja
¾ jogurtovega lončka olja
2 jogurtovega lončka moke
5 naribanih jabolk
3 žlice kakava
1 vanilij, cimet, 1 pecilni
Jajca in sladkor penasto stepeš, dodaš ostalo in spečeš.
Mlačno pecivo preliješ z: 8 dkg margarine
8 dkg čokolade
1 jajce
po okusu sladkor
To stepeš nad soparo in ko naraste polij po pecivu. Hladno nareži na kocke.
MASLENO PECIVO
Testo:
40 dkg masla
40 dkg sladkorja v prahu
4 jajca
50 do 55 dkg moke
žličko pecilnega
Penasto vmešamo maslo, dodamo sladkor v prahu in jajca. Postopoma primešavamo moko, primešamo pecilni in testo pregnetemo.
Na pomokani deski testo razvaljamo in izrežemo kroge. Zložimo jih na pomaščen in pomokan ter jih pečemo 15' pri 200ºC. Pečeno pecivo okrasimo z glazuro in posipamo z mandlji, lešniki ali orehi.
Glazura:
20 dkg sladkorja v prahu
3 – 4 žlica ruma ali čokolade
PONAREJENI OREHOVI KRUHKI
Sestavine:
12 dkg moke
12 dkg mletih orehov
12 dkg naribane čokolade
10 dkg margarine
14 dkg sladkorja
1 jajce
Zamesimo gladko testo, ki ga povaljamo v klobaso, debelo 2 cm v premeru. Položimo jo v hladilnik, da se strdi. Potem narežemo ploščice, ki jih polagamo na pomaščen in pomokan pekač. Na vsako ploščico položimo (rumenjak zmešamo srednje gosto zmes s sladkorno moko). Kupček, ki ga posipamo s sekljanimi orehi in speci!
BISKVIT S SADJEM
Sestavine:
9 ½ žlic sladkorja
13 žlic olja
3 cela jajca
malo arome
3 žlice moke
½ pecilnega
rozine ali čokolado
Vse skupaj zmešaj, stresi v pekač, po vrhu pa naloži sadje. Peci pol do ¾ ure.
ČOKOLADNE KROGLJICE
Sestavine:
10 dkg naribane čokolade
10 dkg sladkorja v prahu
10 dkg mletih orehov
1 žlica ruma
Vse to zmešaj, oblikuj kroglice, jih povaljaj v kristalnem sladkorju in jih posuši na zraku.
KOKOSOVI PIŠKOTI
Sestavine:
2 zavitka kokosove moke
½ kg moke
1 ½ margarine
3 cela jajca
½ pecilnega praška
20 dkg sladkorja
Vse sestavine pregneti v testo, oblikuj za oreh velike kroglice in juh rumeno zapeci.
VINSKI PIŠKOTI
Sestavine:
15 dkg margarine
15 dkg masti
2 žlici sladkorja
1 ½ dcl belega vina
1 pecilni, 1 vanilij, limonina lupina
½ kg moke
To vse zamesi, razvaljaj in nareži na kvadrat, daj v vogale marmelado, zavij skupaj in daj peči na pomaščen pekač.
PIJANA NEVESTA
Testo:
3 jajca
9 žlic sladkorja
9 žlic olja
9 žlic moke
4 žlice mlete čokolade
1 pecilni prašek
Krema:
2 vanilij pudinga skuhaj v 1 l mleka z 6 žlicami sladkorja. Pečen biskvit – še vroč – polij z 2 dcl mleka in ½ dcl ruma, takoj polij s pudingom. Ohladiš in mrzlo namažeš s smetani in posipaš s čokoladnimi mrvicami.
PECIVO – BIKI
Biskvit:
6 beljakov
6 žlic vode
16 žlic sladkorja
naredi sneg in dodaj: 6rumenjakov
3 žlice ruma
5 žlic sladkorja
16 žlic moke
1 pecilni
Vse skupaj dobro premešaj in peci pri 200ºC ¾ ure. Biskvit ohladiš, prerežeš kot torto, ter z modelom narežeš kroge. Napolniš s kremo.
Krema:
3 dcl mleka, 10 dkg sladkorja zavreš. Nato streseš v vrelo mleko maso, za katero porabiš 2 dcl mleka in 3 žlice moke. To naj nekaj časa vre na majhnem ognju, da se zgosti. Kremo ohladi. S kremo namaži po odrezanem deli ter okoli kroga. Povaljaj v kokosovi moki. Na vrhnjo ploskev daš čokoladni preliv, za katerega potrebuješ 1 jedilno čokolado (10 dkg) in žlico olja.
OREHOVO PECIVO
Testo:
3 jajca
3 skodelice za kavo olja
3 skodelice za kavo mleka
2 skodelice za kavo orehov
6 skodelice za kavo moke
1 pecilni
Glazura:
½ masla ali margarine
5 žlic vode
4 skodelice za kavo orehov
10 dkg čokolade
5 žlic sladkorja
glazuro prelij po pecivu, ko je pečeno in ohlajeno (peci na 200ºC 40 minut, velik pekač
ČOKOLDNA KREMA
Sestavine:
1 zavitek putra
20 dkg čokolade v prahu
3 rumenjake – zgosti nad soparo z malo sladkorja
2 vanilija
10 dkg sladkorja v prahu – po okusu
½ čokoladnega pudinga(skuhaj bolj gosto)
3 žlice ruma
MAČJE OČI
Testo:
6 rumenjakov
3 žlice sladkorja
3 žlice moke
3 žlice kakava
limonina lupina
sneg 6 beljakov
Peci, velik pekač pri 220ºC 10 minut. Pečeno stresi na prt, zvij iz obeh strani do polovice.
Nadev:
4 banane
15 dkg sladkorja
3 jajca – rumenjaki
10 dkg jedilne čokolade
25 dkg margarine
Zmešaj vse razen banan, da se zgosti nad soparo, kose ohladi dodaš margarino. Z nadevom namaži biskvit, položi banane in namaži še zunaj, ter posipaj s kokosovo moko.
PITA
Sestavine:
4 jajca
2 jogurtova lončka olja
2 jogurtova lončka sladkorja
1 vanilij
1 pecilni
limonina lupina
4 jogurtove lončke moke
sadje, pecilni, sladkor
Polovico mase daj v pekač, malo speci, potresi z naribani jabolki (ali z kakim drugim sadjem) lahko še s sladkorjem in cimetom. Potem nalij še drugo polovico mase in daj nazaj v pekač.
KEKSI ZA TESTOMAT
Sestavine:
70 dkg moke
28 dkg sladkorja
45 dkg margarine
2 cela jajca
2 rumenjaka
1 vanilij
½ pecilnega
KIFELJCI – KOLI
Sestavine:
6 dcl mleka
16 dkg margarine
10 dkg sladkorja
kvas za en kruh
1,20 kg moke
sol
Vse zmešaš in zamesiš testo. Razdeliš ga na 12 delov. Hlebci naj hajajo 2h. Razvaljaš na okroglo, krog razdeliš na 8 delov, zaviješ, začneš s širokim koncem, namažeš z jajcem in posoliš.
METER KOLAČ
Testo:
13 dkg gustina ali moke
13 dkg moke in ¾ pecilnega praška
4 jajca
26 dkg sladkorja
1 dcl vode
1 dcl olja
Z mešalnikom mešaj sladkor in rumenjake, nato dodaj vode in nazadnje olje. Dodaj moko in sneg iz 4 beljakov. Polovico mase daj v model srnin hrbet, namazan z margarino in posut z moko. Ostali polovici dodaj kakav ali čokolado v prahu. Peci pri 150º 30 min.
Nadev:
20 dkg margarine
10 dkg sladkorja v prahu
1 vanilij
To penasto vmešaj in dodaj ohlajen puding iz:
1 borovničev puding
4 dcl mleka
Biskvit ohlajen narežeš in lepiš z nadevom izmenično svetel in temen. Oblij s čokoladno glazuro (20 dkg jedilne čokolade in 15 dkg margarine). Kolač narežeš na rezine pod kotom 45º.
FINI POLMESCI
Testo:
6 jajc
30 dkg sladkorja
25 dkg margarine
40 dkg moke
1 dcl mleka
1 pecilni
1 vanilij
malo limonina lupine
sok pol limone
Penasto mešaj maščobo, rumenjake, sladkor, počasi dodaj moko, sneg ter vse ostalo.
Preliv:
20 dkg mletega sladkorja
2 žlici ruma
½ limone
2 žlici vode
Peci pri 170ºC, 30 minut. Še mlačno polij in hladno nareži.
PECIVO – KISLA SMETANA
Testo:
4 rumenjake
20 dkg sladkorja
1 vanilij
Mešaj, dodaj:1 dcl mrzle vode
1 dcl olja
Dodaj: 20 dkg moke
1 pecilni
3 žlice kakava
sneg 4 beljakov
Peci 20 – 30 minut. Prereži, namaži z marmelado in kislo smetano in prelij s glazuro: 7 dkg čokolade
7 dkg mletega sladkorja
7 dkg margarine
OSNOVNO TESTO ZA PRERPOSTE PIŠKOTE
Testo:
20 dkg masla ali margarine
12,5 dkg sladkorja v prahu
1 jajce
35 dkg moke
Maslo penasto zmešamo s sladkorjem, dodamo razžvrkljano jajce in presujemo moko ter zamesimo testo. Testo naj počiva ½ ure na hladnem. Razvaljamo na ½ cm debelo in narežemo na različne oblike. Peci pri 180ºC 15 minut.
Glazura:
beljak
sladkor v prahu
limona
UČKI – Rozi
Sestavine:
25 dkg moke
13 dkg margarine
7 dkg sladkorja v prahu
2 rumenjaka
limonina lupina
1 pecilni, po potrebi mleka
ŽEPKI – Ida
Sestavine:
1 jogurt
1 ½ margarine
½ kg moke
½ pecilni
Naredi testo, razvaljaj, izreži kroge, daj marmelado, prepogneš in z vilicami stlači rob (eno uro naj počiva na hladnem).
Sladkor za posipanje – še tople
POLMESCI – z orehi (delaj z ½ mase)
Sestavine:
21 dkg margarine
2 jajca
1 rumenjak
limonina lupina
21 dkg sladkorja
45 dkg moke
1 pecilni
narezani orehi
Vgneti testo, razvaljaj, zreži polmesce, namaži s beljakom in posipaj z orehi. Speci.
MASLENI TRIKOTNIKI – Albinca
Sestavine:
50 dkg moke
20 dkg masla
10 dkg sladkorja
1 kisla smetana
1 rumenjak
1 pecilni, 1 vanilij
To gneti v testo, razvaljaš, premaži z beljakom, posipaj z narezanimi orehi in narezano jedilno čokolado, povaljaj z valjarjem, posipaj s sladkorno moko, razreži na trikotnike in speci.
LEŠNIKOVI TRIKOTNIKI
Testo:
15 dkg moke
5 dkg margarine ali masla
10 dkg sladkorja
1 malo žlico pecilnega
1 vanilij
1 jajce
Nadev:
10 dkg margarine
10 dkg sladkorja
1 vanilij
3 žlice mleka
zavri
10 dkg mletih lešnikov
10 dkg zrezanih lešnikov
Testo namaži z marmelado, nato z ohlajenim nadevom. Peci pri 180º. Ohladi in nareži na trikotnike, katerih vogale namakaš v : 2 žlici kakava
10 dkg sladkorne moke
1 žlica surovega masla
2 žlici vroče vode
Za črn pleh od štedilnika je potrebno 1 ½ mase.
BISKVITNA PITA – Karmen
Testo:
6 jajc
30 dkg sladkorja
14 žlic vode
6 žlic olja
½ kg moke
1 pecilni
Krema:
½ l vode
3 žlice ostre moke
skuhaš (moko skuhaš z malo vode) mešaj:
1 margarino
20 dkg mletega sladkorja
1 vanilij
sok 1 limone
dodaj ohlajen škrob
Biskvit 2x prereži in namaži s kremo.
OREHOVI ROGLJIČI - Ida
Sestavine:
17 dkg moke
14 dkg margarine
8 dkg sladkorja z limonino lupino
8 dkg mletih orehov
1 drobno jajce
noževa konica cimeta
JEŽKI – Ida
Sestavine:
30 dkg Albert keksi
10 dkg čokolade v prahu
1 margarina
1 jajce
21 dkg sladkorja
1 žlica ruma
Naredi kroglice in s prsti oblikuj smrček. Postavi za 10 minut v skrinjo. Ko jih vzameš ven, jih nabodeš z vilicami s spodnje strani in v glazuro: 10 dkg margarine
10 dkg čokolade
Hrbet namočiš še v čokoladne mrvice. Postaviš na pladenj in narediš oči (1 beljak, 7 dkg sladkorja v prahu stepeš).
SIROVO PECIVO – Ljubica
Sestavine:
½ kg skute
2 navadna jogurta
2 kisli smetani
3 jajca
7 žlic sladkorja
7 žlic moke
1 vanilij, 1 pecilni
Vse zmešaš, vliješ v pekač in pečeš 40 minut pri 180ºC.
SONČNI ZAHOD – Nadi
1.temni biskvit:
14 dkg margarine
15 dkg sladkorja
10 dkg mletih orehov
3 rumenjaki + sneg
4 žlice moke
2.beli biskvit:
4 beljaki
4 žlice sladkorja
1 žlica olja
4 žlice moke – malo pecilnega
3.rumeni biskvit:
4 rumenjaki
2 cela jajca
4 žlice sladkorja
4 žlice moke, ½ pecilnega
Zmešaj vsako posebej, nato zlij na pekač po vrstnem redu 1, 2, 3 peci 30 min pri 180º
Krema:
2 dcl vode ali kompotnega soka
1 vanilij
3 žlice sladkorja
malo ruma Glazura:
za ohlajen biskvit
5 dkg čokolade
3 dkg margarine
3 dkg sladkorja
5 žlic mleka
SALAMA – Mihaela
Sestavine:
1kg zdrobljenih in namočenih v mleko Albert keksov
30 dkg čokolade v prahu
sesekljani orehi in žele bomboni
cca 10 dkg sladkorja v prahu
1 margarino (stepeno in ohlajeno)
1 jajc (stepeš z margarino)
Vse skupaj zmešaš in zaviješ v mleko namočen oblat. Daš v hladilnik. Ješ drugi dan.
DOMAČI PRIJATELJ – Mimi
Sestavine:
4 jajca
1 margarina
20 dkg sladkorja
1 vanilij, limonina lupinica
35 dkg moke
1 pecilni
celi orehi
OREHOVO PECIVO
Testo:
30 dkg moke
15 dkg margarine
1 pecilni
10 dkg sladkorja
1 jajce
malo mleka, malo limone
Zamesimo testo in razdelimo na dva dela. Prvo razvaljamo in položimo v pekač, premažemo z marmelado. Iz drugega pa napravimo tanke trake in jih polagamo v pekač z presledki po dolžini pekača.
Krema:
5 rumenjakov
15 dkg sladkorja
sneg 5 beljakov
15 dkg mletih orehov
2 žlici drobtin
Vse to zmešamo, vlijemo na testo in spečemo. Pečico segrejemo na 200ºC in pečemo pri 180ºC ½ ure. Prelijemo lahko s čokoladno glazuro ali pa potresemo s sladkorno moko.
VANILIJEVI ROGLJIČKI
Sestavine za 60 kosov:
275 g pšenične moke
ščepec soli
100g mletih olupljenih ali neolupljenih mandeljev
150 g sladkorne sipe
200 g hladnega masla
moka za oblikovanje
srediva ½ vanilijevega stroka
Moko, sol, mandelje, 100g sladkorja in maslo zmešamo z električnim mešalnikom, nato pa hitro vgnetemo krhko testo. Oblikujemo jih v 4 cm debele klobase, jih sploščimo in postavimo čez noč na hladno. Pečico segrejemo na 180ºC. testne klobase narežemo na pribljižno 1 cm debele kolobarje, te pa z malo moke oblikujemo v rogljičke. Položimo jih v navlažene, s peki papirjem obložene pekače ter jih pečemo od 10 do 13 minut. Ta čas iz vanilijevega stroka izpraskaš sredico in jo zmešaš z preostalim sladkorjem. Še vroče rogljičke previdno povaljaš v tej mešanici. Nato jih ohladimo in pustimo nekaj dni v neprodušnih posodah, da se dodobra navzamejo vanilijeve arome.
OTROŠKI PIŠKOTI
Sestavine za 90 – 100 kosov:
500 g pšenične moke
1 žlička pecilnega
ščepec soli
125 g sladkorne sipe
2 žlici čvrste kisle smetane ali 3 – 4 žlice sladke smetane
250 g masla
3 rumenjaki
moka za oblikovanje
2 žlici mleka
60 g grobo mletega sladkorja
60 g sladkornih drobtinic
40 g narezanih mandljev
Moko, pecilni, sladkor, smetano, maslo in dva rumenjaka mešamo najprej eno minuto z električnim mešalnikom, nato pa hitro ugnetemo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za 30 minut na hladno. Pečico segrejemo na 200ºC. Testo razvaljamo na pomokani podlagi na 4 mm debelo in z različnimi modelčki izrežemo oblike, jih položimo na navlažen in obloženim s peki papirjem pekač. Tretji rumenjak razžvrkljao z mlekom, pomažemom kekse in jih okrasimo s sladkorjem, sladkornimi drobtinicami sli mandlji. Pečemo 10 – 15 minut na srdji rešetki, da je pecivo zlato rumeno.
MEDENJAKI
Zmešamo:
1 l moke ( po izbiri – graham, črna, ostra, …)
1 dcl rozin
4 žlice cimeta
noževo konico muškatnega oreščka
1 žlica pecilnega
2 žlici mleka v prahu
1 zvrhana žlica ljubezni
Posebej vmešamo:
3 dcl rjavega slakdkorja
0, 3 kg medu
1, 3 dcl rastlinskega olja
2 dcl vode
2 dcl naribanih jabolk
Zmešaš obe mesi in oblikuj z brizgalko ali žlico kepice medenjake, ki jih potem peci v pekaču 10 - 15min na 180ºC.
SLANE PALČKE
Sestavine:
1 kg moke tip 500
1 kvas
½ l mlačne vode
1 velio žlico soli
250 g masla
Zmešaj moko, kvas, maslo, vodo in razvaljaj na tanko, narežeš na trakove s koleščkom. Po vrhu dodaš kumino ali sezam ali sir ali grobo sol. Pečeš 20 minut pri 160ºC.
KAKAVOVO PECIVO – Mimi
Testo:
20 dkg sladkorja
1 vanilij
4 rumenjake
2 dcl vode
2 dcl olja
Zmiksaš in dodaš: 20 dkg moke
4 žlice kakava
1 pecilni
2 žlici ruma
sneg 4 beljakov
Peci v velikem pekaču 10 – 15 min na 200ºC
Nadev:
1 ½ kisle smetane
5 žlic sladkorja v prahu
10 dkg orehov ali lešnikov
Po vrhu narediš čokoladno glazuro:
20 dkg čokolade v prahu ali jedilne čokolade
14 dkg masla
ČOKOLADNI ROGLJJIČKI
Sestavine za 70 kosov:
20 dkg margarine
15 dkg sladkorja v prahu
2 rumenjaka
35 dkg gladke moke
2 jedilni žlici kakava
čajna žlička vanilijevega sladkorja
masa za pomakanje:
15 dkg jedilne čokolade
5 dkg margarine
Margarino zmešamo z sladkorjem v prahu in rumenjaki. Moko, vanilij sladkor in kakav presejemo in z masleno mešanico na hitro vgnetemo v gladko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za eno uro na hladno počivat. Pekač obložimo s peki papirjem. Iz testa oblikujemo rogljičke, damo jih v pekač in pečemo 10 minut na 200ºC. nad paro počasi raztopimo čokolado z margarino ter dobro zmešamo. V to čokoladno zmes namočimo konce ohlajenih rogljičkov.
ČRNO BELI PIŠKOTI
Sestavine:
300 g moke
1 jajce ali 2 rumenjaka
150 g sladkorja
200 g masla ali margarine
2 žlici kakava
Maslo narežemo na koščke, z moko, jajcem in sladkorjem zamesimo v krhko testo. Testo razdelimo na 2 enaka dela in v en del dodamo kakav. Testo damo za najmanj eno uro v hladilnik. Na pomokani površini razvaljamo vsako testo posebej. Z modelčki izrežemo iz testa različne oblike. Sestavimo piškote iz temnega in svetlega testa, manjša oblika je zgoraj. Piškote zložimo v pomaščen in s peki papirjem obložen pekač. Pečemo 12 minut na 180ºC. počakamo, da se ohladijo, nato jih shranimo v škatlo s tesnim pokrovom. Piškoti so dobri 8 tednov.
ZVEZDICE Z VINJAKOM
Sestavine za 60 kosov:
300 g moke
1 jajce ali 2 rumenjaka
150 g sladkorja
200 g masla ali margarine
2 žlici mletih lešnikov
moko za razvaljanje
maščobo za pekač
3 žlice vinjaka
150 g sladkorja v prahu
majhne bombone ali koščke čokolade ali polovične lešnike.
Maslo narežemo na koščke, z moko, jajcem, sladkorjem, lešniki in vinjakom zamesimo v krhko testo. Testo postavimo na hladno vsaj za eno uro. Testo razvaljamo na pomokani površini 3 – 4 mm debelo.izrežemo zvezdice, ki jih položimo na namaščen z peki papirjem obdan pekač.pečemo 10 – 12 minut na 180ºC.
Obliv:
Zmešamo sladkor v prehu in vinjak da dobimo dosto tekočo zmes. Zvezdice premažemo z oblivom. Na piškot vtisnemokošček čokolade, bombonček ali razpolovljen lešnik za okras. Ko se obliv strdi, zložimo piškote v posodo s tesnim pokrovom. Piškoti ostanejo sveži in krhki do 6 tednov.
JABOLČNO PECIVO
Sestavine:
33 dkg moke
1 žličko jedilne sode
22 dkg margarine
22 dkg sladkorja
2 jajčka
½ kg jabolk
cimet
Margarino penasto vmešaš s sladkorjem in jajci. Dodaš vse ostalo, dobro zmešaš in spečeš.
PITA
Zamesi in razdeli na 4 dele:
½ moke
15 dkg margarine
20 dkg sladkorja
2 celi jajci
1 pecilni
Nadev1:
15 dkg mletih orehov
mleko
3 žlice sladkorja
malo ruma, limonina lupina
Nadev2:
30 dkg jabolk
2 žlici sladkorja
vanilij in limonin sok
sestavi:
¼ testa
1. nadev
2/4 testa
2. nadev
¾ testa
3. marmelada
4/4 testa, ki ga prepikaš z vilico.
DROBNO PECIVO
Sestavine:
35 dkg moke
1 jajce
¼ kg margarine
½ pecilnega
malo ruma
limonin sok
Naredi testo, ga zgneti v drobno stručko, nareži z nožem, polagaj na namazan pekač. Pečeno povaljaj v sladkorni sipi.
POTICA ALA SONJA
Biskvit:
14 žlic moke
14 žlic sladkorja
14 žlic olja
4 jajca
pecilni, vanilij
Testo za potico:
½ kg moke Hit Mix
ostala navodila so na ovitku od moke
Skutin namaz:
½ kg skute
sladkor, vanilij, limonina lupina
1 jajca
Orehov namaz:
½ kg mletih orehov
sladkor, rum, vanilij, sladka smatana
stepeni beljaki
Narediš testo za potico, ko vzhaja, ga razvaljaj in sicer toliko, da en del daš na dno pekača, ostalo polovico pa pustiš zunaj. Nato testo premažeš s polovico orehove file, nanjo npoložiš polovico pečenega biskvita. Poliješ s sladko smetano in namažeš skutino filo. Nanjo položiš drugo del biskvita, ga pokapaš s smetano namažeš s preostalo orehovo filo, ter pokriješ s ostalim testom za potico. Namažeš z jajcem. Pečeš 1h na 160ºC. Kontroliraj pečico.
OCVRTI OREHOVI KROFKI
Testo:
500g moke
30 g kvasa
80 g sladkorja
¼ l mleka
50 g surovega masla
3 jajca
½ žličke soli
Preliv:
100g mletega sladkorja
beljak
2 žlici ruma
3 žlice mletih orehov
1 liter olja za cvrenje
Moko presejemo v skledo in na sredini napravimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas in ga z malo sladkorja, mleka in moke zmešamo v kvasec. Vzhaja naj 15 minut. Razpustimo surovo maslo in ga z jajci, preostalim sladkorjem in soljo penasto vmešamo. To zmes dodamo kvascu in nato vso količino moke stepamo, da nastane rahlo kvašeno testo, ki naj vzhaja 30 minut. Kvašeno testo razdelimo na 50 g težke kepe in iz njih oblikujemo krogle. V vsako kroglico naredimo z ročajem kuhalnice luknjo, tako da ročaj vrtimo. Obročki naj vzhajaajo 15 minut. Olje segrejemo za cvrenje. Na obeh straneh obročke hrustljavo ocvremo. Sladkorni prah zmešamo z beljakom in rumom in s to glazuro prevlečemo malo ohlajene krofke. Posujemo jih z mletimi orehi.
ČOKOLADNE REZINE
Sestavine:
4 rumenjake
7 žlic sladkorja
150 dkg margarine
nekaj zrn soli
2 dl mleka
1 pecilni
200g moke
3 žlice kakava
Maščobo in sladkor penasto vmešamo, dodamo rumenjake, mleko ter sol in moko s pecilnim. Na koncu pridenemo kakav in dobro razmešamo. Maso vlijemo na pomaščen pekač in pečemo 15 – 20 minut. Po pečenem vročem testu premažemo poljubno marmelado, dodamo v trdo stepen sneg, ga poravnamo in rumenkasto zapečemo. Nato ga prelijemo s čokoladno glazuro (10 dkg čokolade v prahu in 10 dkg margarine). Dobro ohladimo in narežemo na poljubne oblike.
ROŽIČEVI ŠTRUKELJCI
Testo:
1 kg bele moke
½ l mlačnega mleka
6 dkg kvasa
12 dkg sladkorja
4 rumenjake
sol, rum
1 kislo smetano
4 dkg surovega masla
Nadev:
mleko
rožični sladkor
čokolada v prahu
cimet, rum, limonina lupina
sladkor v prahu
maščoba za mazanje
Testo vgentemo, ko dovolj vzhaja ga razvaljamo za prst debelo in premažemo z raztopljeno margarino. Testo narežemo na pravokotnike in na vsakega damo košček nadeva ter oblikujemo štrukeljce. Od strani jih namažemo z oljem, da se med peko na sprimejo. Po drugem vzhajanju jih namažemo z rumenjakom in pečemo 45 – 50 minut pri 180 - 200ºC. pečene in delno ohlajene preložimo na pladenj in potresemo z mešanico sladkorja v prahu in vanilije.
Vsi recepti so iz zbirke domačih gospodinj.
Ni komentarjev:
Objavite komentar