sobota, 28. november 2009

Zgodba o Kristosovem Rojstvu

The Nativity Story  - Zgodba o Kristosovem Rojstvu

Dve leti življenja Marije in Jožefa dosežeta vrhunec, ko zapustita Nazaret in se podata na dolgo pot do Betlehema, kjer se rodi Jezus.
Nazaret je kraj, ki ga pestijo uničujoče zahteve po davkih za kralja Heroda. Najstniškemu dekletu Mariji starši uredijo dogovorjeno poroko z Jožefom. Zmedena zaradi zahteve, da bi se poročila z moškim, ki ga komaj pozna, se Marija zateče v neko jamo, da bi se zbrala in premislila. Tam jo obišče angel in ji pove, da jo je Bog izbral, da bi mu rodila sina. Kljub preziru javnosti zaradi nezaželjene nosečnosti se Marija in Jožef odpravita v Betlehem na popis prebivalstva, ki ga je ukazal kralj. Tam se v času nebeškega znamenja, ki potrdi uresničitev prerokbe, rodi Jezus.



*



Filmsko potovanje v srce najveličastnejše zgodbe v zgodovini človeštva, zgodbe o Kristusovem rojstvu, še nikoli ni bilo zastavljeno tako velikopotezno.

Zgodba o Kristusovem rojstvu pripoveduje o napornem popotovanju Marije in Jožefa, čudežnem spočetju in rojstvu Jezusa. Dramatičen in pretresljiv film prikazuje tvegano pot mladega para, ki mora zaradi ljudskega štetja, ki ga je odredil kralj Herod, romati iz Nazareta v Betlehem, dom Jožefovih prednikov. Popotovanje, dolgo sto šestdeset kilometrov, dodatno otežuje Marijina visoka nosečnost.

Film otvori kralj Herod, upravitelj Judeje pod rimskim cesarjem Avgustom, s svojim strahom pred Mesijo, ki ga prerokuje Stara zaveza. Iz bojazni za svoj prestol ukaže neslavni pomor otrok - poboj vseh betlehemskih dečkov, mlajših od dveh let.

Nato nas popelje v leto pred tem, v jeruzalemski tempelj, kjer ima Zaharija, bogaboječ duhovnik, videnje, v katerem mu Bog sporoči, da mu bo žena rodila sina, preroka, ki bo pripravil pot Gospodu. A njegova žena ni več v rodnih letih, zato Zaharija podvomi v božje besede in Bog mu odvzame dar govora.

V Nazaretu, ki ga ožemajo Herodovi izterjevalci davkov, Marija, ki je v najstniških letih, od staršev izve, da se mora poročiti z Jožefom. Vsa iz sebe, ker so jo obljubili moškemu, ki ga komaj pozna in ga ne ljubi, se Marija zateče v starodaven oljčni nasad. Tam jo obišče angel Gabriel in ji pove, da bo rodila božjega sina, Jezusa, ki bo odrešil svoje ljudstvo. Marija sprejme angelovo oznanilo, a je v veliki zagati, kajti ne ve, kako razložiti staršem.

V Jeruzalemu se kralj Herod počuti vse bolj ogroženega, kajti širijo se govorice o prerokbi, ki napoveduje prihod novega kralja. Herod svojim četam ukaže, naj ubijejo človeka, ki je ta mogočni človek, Mesija.

V Perziji prerokbo s precej večjim navdušenjem kot Herod preučujejo trije možje. Trije modri, Miha - učenjak, Gašper - skeptični prevajalec in Boltežar - etiopski astronom, preučujejo starodavne zapise in pridejo do zaključka, da se bliža nebesni dogodek, ki bo naznanil rojstvo Mesije. Miha prepriča tovariša, da se odpravijo za »zvezdo«, na dolgo pot v Judejo.

Marija, ki poskuša razumeti, kaj se ji dogaja, se odpravi na obisk k sorodnici Elizabeti, staršem pa zagotovi, da se bo vrnila do žetve. Z olajšanjem ugotovi, da so Gabrielove besede resnične: Elizabeta je svojim letom navkljub noseča. Mariji vliva pogum in se veseli z njo. Po rojstvu Janeza Krstnika, ko se Zahariju spet vrne dar govora, je Marija pripravljena na vrnitev v Nazaret.

Njena vrnitev ni vesel dogodek. Ko sredi Nazareta stopi z voza, se ji razpre ogrinjalo in vsem je jasno, da je noseča. Ljudje se zgražajo nad njo in čaka jo težavno soočenje z Jožefom in starši, ki ji seveda ne verjamejo: »Angel ti je oznanil, da boš rodila božjega sina?« A ponoči se Jožefu v sanjah prikaže angel Gabriel, ki potrdi Marijino zgodbo. Nato ji Jožef obljubi, da ji bo stal ob strani, ne glede na vse: »Moja žena si. Jaz sem tvoj mož. To je vse, kar morajo vedeti.« Mariji se začne svitati, da so materine besede resnične. Jožef je dober, močan mož.

Kmalu zatem po nalogu, ki ga je dobil iz Rima, kralj Herod ukaže podložnikom, da morajo zaradi popisa v svoj rojstni kraj. Trdno je prepričan, da bo s pomočjo ljudskega štetja našel t.i. Mesijo. Marija in Jožef morata na dolgo pot v Jožefov rojstni kraj, Betlehem. Jožef peš premaguje zahrbtne gorske prelaze, deroče reke in puščave ter tako izpolnjuje obljubo, ki jo je dal Marijinim staršem: »Vajino hči in otroka bom ščitil, kakor bom vedel in znal«. Marija ga z vsakim korakom bolj ceni.

Marija in Jožef se prebijeta skozi Jeruzalem, ne da bi vzbudila pozornost Herodovih vojakov, kar pa ne uspe trem modrecem v veličastnih svilenih oblačilih na okrašenih kamelah. Prisiljeni so oditi na obed h kralju. Pripravi jim gostijo in poizveduje o rojstvu svojega »tekmeca«. Zabiča jim, naj poiščejo dete in mu kasneje povedo, kje ga je moč najti, kajti tudi on bi se mu rad poklonil.

Marija in Jožef prispeta v Betlehem ravno, ko pride čas poroda, a nikjer ne najdeta prenočišča. Na koncu se ju usmili pastir, jima odstopi prostor v hlevu in Jezus se rodi v skromni skalni votlini. V trenutku njegovega rojstva se planeti poravnajo in na nebu zasveti neverjetno svetla »zvezda« - nebesni pojav, ki ga vidijo prav vsi, tudi pastirji na poljih. Zvezdi sledijo v Betlehem in se poklonijo detetu. V hlevček pridejo tudi trije modri in otroku poklonijo zlato, kadilo in miro. Miha ne more verjeti, da se je novi kralj rodil v hlevu in ne v palači: »Kralj nad vsemi kralji se je rodil v najskromnejšem hlevcu!«

Globoko ganjeni modreci se zavedo, da Heroda ne smejo obvestiti o rojstvu novega kralja. Jezen, ker se modri niso vrnili, Herod zaukaže pomor otrok. Ko Herodova vojska z morilskimi nameni odrine v Betlehem, Gabriel opozori Jožefa: »Vstani, Jožef ... vzemi otroka.« Marija, Jožef in Jezus še pravi čas zbežijo v Egipt in prerokba je izpolnjena.«

Ljubljanski kinematografi

http://www.kolosej.si/media/storage/movies/2006/8/24/63534.jpg

http://www.turnbacktogod.com/wp-content/uploads/2008/11/the-nativity-story-06.jpg

http://www.turnbacktogod.com/wp-content/uploads/2008/11/the-nativity-story-07.jpg

http://www.blogcdn.com/www.cinematical.com/media/2006/11/2006_the_nativity_story_026-(4).jpg

Ni komentarjev:

Objavite komentar