sobota, 28. november 2009

Božična Pesem

BOŽIČNA PESEM

JIM CARREY KOT ZAGRENJEN SKOPUH V BREZčASNI BOžIčNI ZGODBI CHARLESA DICKENSA

Božična pesem velikana angleške književnosti Charlesa Dickensa je kmalu po svojem nastanku (leta 1843) postala zelo priljubljena in se je vse do danes vpisala med nepogrešljive zgodbe za božični čas. A Božična pesem ni zgolj lahkotna božična pripoved, temveč nosi tudi moralni nauk, ki opozarja na to, da se človek v življenju prej ali slej sreča s svojo zrcalno podobo ...

Slovenski naslov: BOŽIČNA PESEM
Originalni naslov: A Christmas Carol
Igrajo: Jim Carrey, Gary Oldman, Cary Elwes, Colin Firth
Režija: Robert Zemeckis
Scenarij: Robert Zemeckis po zgodbi Charlesa Dickensa
Producent:
Žanr: animirana družinska domišljijska pustolovščina
Distributer: Cenex
Trajanje: 96 minut
Premiera: 19. november 2009
Internet: disney.go.com/disneypictures/achristmascarol





Zgodba se dogaja, kakopak, na božični večer, opisuje pa nepoboljšljivega stiskača Scroogea (Jim Carrey), ki je tako skopušen, da še božiča ne praznuje. A tokratni božič bo Scrooge vseeno preživel nekoliko drugače, saj ga obišče duh pokojnega poslovnega partnerja, ki v posmrtnem življenju plačuje za vse svoje življenjske grehe. Ta upa, da bo lahko Scroogeu pravočasno pomagal ubežati enaki usodi, zato ga opozori, da ga bodo obiskali trije duhovi. Duh božične preteklosti se pojavi kot plapolajoč plamenček in Scroogea pospremi v njegovo rodno vas, v kateri se staremu stiskaču po dolgih letih srce zopet napolni z dobroto. Duh božične sedanjosti (velikan z nenavadnim plaščem) Scroogea povede v dom njegovega pisarja, kjer se pripravljajo na božično večerjo. Tam Scrooge sprevidi, kako ubogo živi ta družina, priča pa je tudi zanj ne preveč zabavnem pogovoru, v katerem je njegovo skopuštvo glavna točka zabave. Zadnji in tudi najbolj strašljiv Duh božične prihodnosti ga ponese v čas, kjer spozna, kaj ga čaka, če bo še naprej ostal tako čemeren in nezaupljiv do sveta in ljudi okoli sebe. Bo to potovanje dovolj velik vzgib za Scroogea, da se bo vendarle spremenil in zaživel življenje prijaznejšega človeka?

Do danes je bilo posnetih več kot dvajset filmskih različic Dickensove pripovedi, a vedno inovativni režiser Robert Zemeckis (Vrnitev v prihodnost, Forrest Gump) obljublja adaptacijo Dickensove pripovedi, kot je še ni bilo. Da to vsekakor drži, potrjuje tudi dejstvo, da je Zemeckis, tako kot pri svojih zadnjih dveh filmih (Beowulf in Polarni vlak), uporabil tehniko zajemanja gibov in jo za povrh začinil še s tretjo dimenzijo. Pri tem načinu snemanja igralca opremijo s steklenimi tipali in tako njegove kretnje in obrazno mimiko prenesejo v računalnik, nato pa preoblikujejo v podobo, ki je videti kot animirana, a hkrati neverjetno »živa«. Tokrat je na čelu zvezdniške zasedbe igralcev Jim Carrey, ki se v filmu, podobno kot Tom Hanks v Polarnem vlaku, pojavi v več vlogah. Igra približno osem različnih likov – poleg Scroogea v različnih časovnih obdobjih je upodobil tudi vse tri duhove, ki glavnega junaka popeljejo na nepozabno potovanje, ki mu bo za vedno spremenilo življenje.
Vir: Premiera.si


Božična Pesem Film z Božično vsebino

Ni komentarjev:

Objavite komentar