nedelja, 29. november 2009

Božič za dekleta

Dekletom se to noč prikaže bodoči mož
Po starem izročilu je bilo potrebno božično noč prebedeti. V tej dolgi noči so si ljudje čas krajšali tudi s pripovedovanjem zgodbic in vedeževanjem o letini, vremenu ter sreči v življenju. Tako naj bi se na sveti večer odprla nebesa, na zemlji pa naj bi se godili čudeži. Opolnoči začne po vseh studencih izvirati čisto zlato. Na sveti večer so dekleta hodila k studencu in gledala v vodo, saj naj bi se jim v vodi pokazala podoba bodočega ženina.
S polnočnico, doživetimi božičnimi pesmimi, zlasti Sveto nočjo, in z jaslicami je postal božič poleg velike noči največji krščanski praznik. Jaslice in razsvetljeno božično drevesce naj ne bosta v hiši le kot okrasna božična dodatka. Njun namen je, da ljudi opominjata na zmago svetlobe nad temo in milost, ki je na sveto noč prišla na svet. Naj bo ta noč res sveta in blažena za vse!
P.Kliner

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVHOZjJmMC3b7wLRiM-kIF8ABEGekeg-sYRYiICh86DWIZsOqcp5JTmjQ17gHuH0Tqho2ATxkl6GnkS8LEQe8hyphenhyphenax-eO_asD1HeIXAbTpEgq4Pc_MNOS0VLGnhZ00yWqwKSO34fxnypDQ/s400/christmas-girls-1024-768-2919.jpg

Ni komentarjev:

Objavite komentar