Božični Verzi Novoletni Verzi: 12.12.2008

Indijančki

petek, 12. december 2008

INDIJANČKI
Keksi:
  • 2 jajci (beljak posebej)
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici moke
  • 1/2 pecilnega praška

Sneg:
  • 4 beljaki
  • 20 žlic sladkorja
  • 5 žlic vode

Čokolada:
  • 5 dag jedilne čokolade
  • 1 žlica margarine ali olja

Keksi:
Vse skupaj zmešaj, nazadnje dodaj sneg. Z žlico naredi na pekač kupčke in peci 10 minut.

Sneg:
Beljake stepaj skoraj do konca in med stepanjem počasi dodajaj prevreti sladkor z vodo. Z brizgalko naredi kupčke na kekse.
Čokolada:

Na sopari jo segrej, da se razpusti in z njo prelij indijančke.

Peciva Zbirka Receptov

Najhuje pri kuharskih napakah je to, da jih moraš potem pojesti





JULIJINE REZINE



1 zavitek listnatega testa
5 jajc
20 dkg sladkorja
10 dkg čokolade v prahu
20 dkg mletih orehov



Krema:
6 dcl mleka
6 žlic moke
20 dkg sladkorja
20 dkg margarine
1 vanilin sladkor sok ene limone





Listnato testo razvaljamo v dve plošči. Eno ploščo spečemo. Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo čokolado v prahu in mlete orehe. Biskvit vlijemo na drugo surovo ploščo testa. Vse skupaj spečemo. Ohlajeno pokrijemo s kremo in na vrh damo drugo ploščo listnatega testa. Potresemo s sladkorjem v prahu. Krema: Mleko s sladkorjem zavremo. Že prej odvzamemo nekaj žlic mleka, v katerem razmešamo moko kot za puding. Mešanico vlijemo v vrelo mleko in med stalnim mešanjem kuhamo cca. 5 minut, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo. Med hlajenjem večkrat premešamo, da se na površini ne naredi kožica. Med tem penasto zmešamo margarino z vanilijem in limoninim sokom ter dodamo ohlajeni kremi.



SADNA TORTA

Testo: 75 g masla penasto umešamo, počasi dodajamo 75 g sladkorja, 1 vrečko vaniljevega sladkorja in sol ter mešamo, da nastane gladka krema. Vanjo zmešamo drugo za drugim 2 jajci, 125 g bele moke, 1 žlička pecilnega praška, jo presejemo in pri srednji hitrosti vmešamo v testo skupaj z 1 žličko mleka. Pripravljeno testo nadevamo v pomaščen model s premerom 28 cm, ga poravnamo in postavimo v pečico.

Pečemo na 175- 200°C približno 25 minut.

Obloga: 1 kg svežega sadja operemo, mu odstranimo peclje, ga olupimo, narežemo, potresemo s sladkorjem in pustimo nekaj časa stati ali vloženo sadje odcedimo in naložimo na tortno osnovo.

Tortni preliv: Pripravimo preliv iz 1 vrečke Preliva za torte dr. Oetker, ustrezne količine sladkorja, 250 ml sadnega soka in z njim prelijemo sadje.





MOSTARSKA TORTA


Testo:

  • 6 rumenjakov
  • 6 žlic mletega sladkorja
  • 6 žlic mletih orehov
  • 2 žlici drobtin (namočenih v rum)
  • 2 žlici ostre moke
  • 1 žlica kakava sneg
  • 6 beljakov

vse dobro zmešaš in pečeš 1 uro pri 150°C.


Krema 1: 25 dag orehov prelijemo z vro?im mlekom (1- 2 dcl) 5 žlic mletega sladkorja 10 dag masla

Krema 2: 5 reber čokolade 5 žlic mletega sladkorja 2 žlici vode stopimo, prelijemo in potresemo z orehi.




PIŠKOTI S KOŠČKI ČOKOLADE


• 125 g masla
• 50 g vanilijevega sladkorja
• 50 g rjavega sladkorja
• 1 jajce
• 125 g moke
• 1⁄2 žličke pecilnega praška
• ščepec soli
• 125 g jedilne čokolade, zrezane na koščke



Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor in jajce. V mešanico presejemo moko, pecilni prašek in sol ter dobro premešamo. V testo vmešamo še koščke čokolade. Na namaščen pekač z žličko polagamo testo. Med posameznimi kepicami pustimo dovolj prostora, ker se bo med peko testo razlezlo. Pečemo 8 do 10 minut v pečici, segreti na 190 stopinj Celzija. Piškote vzamemo iz pečice, ko so na sredi še nekoliko mehki, in jih pustimo na pekaču še 5 minut, preden jih preložimo na mrežico, kjer se dokončno ohladijo.

• Nasvet: namesto navadne čokolade lahko uporabimo belo, testu pa v tem primeru dodamo 2 žlici kakava v prahu.






TORTA ANNE SACHER


140 g jedilne čokolade Gorenjka
100 g masla
140 g sladkorja v prahu
4 rumenjaki
4 beljaki
70 g moke


Čokolado postavimo na krožniku v toplo pečico, da se segreje in počasi stopi. Nekoliko ohladimo. Penasto umešamo maslo in sladkor, nato jima dodamo čokolado, potem pa še rumenjake enega za drugim. Dobro premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo vmešamo v kremo s kovinsko žlico. Na koncu previdno vmešamo še presejano moko in pazimo, da se testo ne sesede. Že prej si pripravimo namaščen in pomokan model za torte s premerom 22 cm. Vanj stresemo testo. Z modelom potolčemo ob delovno površino, da izginejo iz testa morebitni zračni žepki, in spečemo v prej segreti pečici. Pečemo 1 uro pri 170 stopinjah Celzija. Ohladimo na mrežici in prelijemo z glazuro iz jedilne čokolade; če ne želimo, da bi se glazura vpila v testo, ga najprej premažemo z marelično marmelado.




SADNA KREMA ZA TORTO

2 dcl mleka ,
2-3 dkg želatine ,
6 dkg sladkorja ,
6 rumenjakov ,
30 dkg jagod (lahko tudi kompot ali kako drugo sadje ) ,
5 dcl sladke smetane za stepanje

Mleko , sladkor in pripravljeno želatino kuhajte na pari . Med kuhanjem dodate rumenjake .

Maso razhladite in dodate stepeno sladko smetano . Počasi zmešate v enakomerno maso . Dodajte narezane jagode in nato lahko torto namazete




BELI KOLAČ

  • 17 dag margarine
  • 25 dag moke
  • 4 rumenjake
  • 10 dag sladkorja
  • 1 pecilni


Krema:

  • 4 navadne jogurte
  • 1 kislo smetano
  • 5 žlic moke
  • 1 vanili
  • 15 dag sladkorja
  • 4 beljake – sneg

Zmešaj jogurt, smetano, sladkor in vanili, nato dodaj moko in sneg (naj bo zelo trd).

Testo (krhko) razdeli na dva dela (spodnji del približno 3/4, zgornji 1/4). Večji del testa razvaljaj in daj v pekač (manjši del testa za ta čas spravi v hladilnik). Kremo namaži po testu, potem pa drugo polovico testa vzemi iz hladilnika in ga naribaj (ali ga razdrobi v multipraktiku) na kremo. Peci 1/2 ure pri 200 stopinjah celzija (oziroma toliko časa, da je pečeno).



LIMONOVI TOLARJI



  • 250 g moke
  • 200 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 limona ribezova marmelada nekaj pistacij


Iz moke, masla, polovice sladkorja in soka polovice limone zamesimo gladko testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro (v hladilniku). Testo razvaljamo na debelino nekaj mm in iz njega izrežemo kroge, ki jih pečemo pri 190 stopinjah približno 8 minut. Ko se ohladijo, polovico tolarjev premažemo z marmelado in jih pokrijemo s preostalimi tolarji.

Sok polovice limone zmešamo s preostalim sladkorjem, z glazuro premažemo tolarje in jih potresemo s sesekljanimi pistacijami.


JEŽKI


Biskvitno testo: Sestavine:

  • 6 rumenjakov
  • 30 dag sladkorja
  • 6 žlic tople vode
  • 18 dag moke pecilni in
  • vanilni prašek 6 beljakov


Čokoladna krema:

  • 8 žlic mleka
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 10 dag margarine (Rama ali Petra)
  • 15 dag čokolade v prahu in
  • 20 dag kokosove moke


Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo. Rumenjakom dodamo sladkor, toplo vodo, pecilni, vanilni in na koncu moko. Dobro zmešamo in na koncu dodamo še trd sneg beljakov.

Testo pečemo v pečici, ki smo jo poprej segreli na 180°C 20-25 min. Pečenega pustimo, da se ohladi.

Ohlajen biskvit razrežemo na poljubno velike kvadratke.

Pripravimo čokoladno maso. Raztopimo margarino in ji pridanemo mleko, sladkor v prahu in čokolado v prahu. Vse skupaj počasi kuhamo na zmernem ognju 2 - 3 minute.

Kvadratke biskvita pomočimo v čokoladno maso in nato v kokosovo moko. Zložimo na pladenj in ponudimo



BISKVIT S KISLO SMETANO


  • 1 vanilij
  • 4 rumenjaki
  • 1 dcl vode
  • 20 dag sladkorja

in še:
  • 20 dag moke
  • 4 žl kakava ali čokolade v prahu
  • 1 dcl olja
  • 1 pecilni
  • 5 žl ruma

Rumenjake ločimo od beljakov in jih stepemo z električnim mešalcem. Rumenjakom dodamo vanilij, vodo in sladkor. Nato dodamo še moko, čokolado v prahu, olje, pecilni in rum. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo trd sneg beljakov.

V pekač položimo peki papir in vanj zlijemo pripravljeno maso. Pečico poprej ogrejemo na 185°C in biskvit spečemo.

Pečen biskvit pustimo, da se ohladi. Medtem zmešamo 1 kislo smetano in 4 žlice sladkorja v prahu. Biskvit prereženo po dolgem na pol in ga namažemo z nadevom.

Razrežemo na poljubno velike kvadratke in jih č ez noč pustimo v hladilniku.

Biskvit je potrebno obvezno nesti v degustacijo najboljšim prijateljem. Pa dober tek vsem
 
Božični Verzi Novoletni Verzi © 2008. Template by BloggerBuster.